Fes Marokko kids - medina leerlooierij

Kruip door, sluip door Fes

Fes Marokko met kinderen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Fes
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 299,- p.p. per volwassene
€ 221,- p.p. per kind (2 t/m 11jr)
Leeftijdadvies: vanaf 4 jaar

Met de grootste medina van Marokko is het letterlijk kruipen en sluipen door de koningsstad Fes Marokko. Grote kans dat je hier minstens een keer verdwaalt. Slenter door de smalle straten met links en rechts winkels en kraampjes, waar de Marokkanen hun dagelijkse inkopen doen. Af en toe moet je even opzij wanneer vol bepakte ezels langslopen. Dit authentieke karakter is volgens ons uniek in Marokko. Volg je neus en zintuigen én onze gids Mohammed. Hij laat je o.a. de leerlooierijen zien, met een takje munt onder je neus tegen de geur. Toe aan rust? Neem dan een echte camelburger bij Cafe Clock of doe zoals de Marokkanen doen: koop dadels, olijven en brood en ga op een bankje zitten in de tuinen van Jnane Sbile.

Je overnacht in een riad aan de rand van de medina. Wij kiezen voor deze riad vanwege de locatie, de grote kamers, het vriendelijke personeel en het goede restaurant. Het voelde als thuiskomen, toen wij aan het einde van de dag hier aankwamen.

Overnachten: 3 nachten in een knusse riad incl. ontbijt in de medina
Excursies: wandeling met Engels sprekende gids
Maaltijden: 3 x ontbijt
Transport: transfer vliegveld - hotel
  • Overige maaltijden en drankjes

Fes Marokko - blauwe poort

Dag 1 – Aankomst Fes Marokko

Onze chauffeur staat bij aankomst op de luchthaven van Fes Marokko op je te wachten. Wel zo fijn aan het einde van de dag in een onbekende stad. In ongeveer een half uur brengt hij je naar je riad, waar verse muntthee en heerlijke huisgemaakte koekjes op je staan te wachten. Een riad is wat duurder dan een gewoon hotel, maar door het kleinschalige karakter, de locatie bij de levendige medina en de Marokkaanse authentieke uitstraling word je hier volledig ondergedompeld in Marokkaanse sferen. De binnenplaats van je riad is groot en sfeervol ingericht met veel zitjes. We regelen hier twee kamers naast elkaar (soms met een tussendeur) of een grote kamer met extra bedden.

Je kunt ervoor kiezen om in de riad te eten. Het eten is heerlijk en de sfeer gezellig en huiselijk. Wij hebben genoten van de vers gemaakte pastilla. Wil je liever direct de medina in, pak dan een petit taxi naar Bab Boujloud. Hier vind je tal van restaurantjes met typische Marokkaanse gerechten.

Fes Marokko - leerlooierij medina

Dag 2 – Oude ambachten herleven

Na het uitgebreide ontbijt ontmoet je onze gids Mohammed bij een centraal punt. Samen wandel je de grootste medina van Marokko in met ruim 9.000 straatjes. Gelukkig kent Mohammed de weg op zijn duimpje en weet hij veel te vertellen. Hij laat je plekken zien waar je als toerist niet zo snel zelf komt. Zo leerden we van hem dat elke wijk in de medina zijn eigen hammam, moskee, fontein en bakkerij heeft. De inwoners van de medina brengen zelf het deeg naar de bakkerij waar er vers brood van wordt gemaakt. Hij neemt je mee naar de wereldberoemde leerlooierijen en weet een perfect plekje om alles goed van bovenaf te bekijken. Onderweg maakt Mohammed een praatje met de lokale messenslijper en neemt hij je mee naar een kleine werkplaats waar babouches (slippers) met de hand gemaakt worden.

Fes Marokko - hout snijden in de medina

Zelf aan de slag

Bij een houtbewerker stoppen we even. Je mag een kijkje nemen in de werkplaats en de houtbewerker vertelt (in het Frans) wat hij doet en hoe hij dat doet. Dan krijgen je kinderen een beitel, een mal en een stuk hout, daarmee gaan ze aan de slag om zelf het hout te bewerken. Het valt nog niet mee om netjes te werken en er een mooi stukje houtsnijwerk van te maken. Al snel hadden wij in de gaten dat dit echt een ambacht is.

Na de wandeling door de medina brengt Mohammed je weer terug naar je riad of een leuke plek om te lunchen. Wij aten een hapje bij The Ruined Garden. Een verrassend groen en rustig plekje, middenin de drukte van het oude Fes. De authentieke Marokkaanse gerechten op de kaart smaakten heerlijk en onze kinderen konden hier even heerlijk rondrennen.

Fes Marokko - kinderen voetballen in de medina

voetballen in Fes

Dag 3 – Verblijf Fes

Vandaag heb je tijd om zelf op je gemak Fes te verkennen. Wij wandelden richting Bab Boujloud via de Joodse wijk. Onderweg kwamen we langs een Koran-school waar kinderen tot vier jaar de Koran al zingend aan het leren waren. Buiten werd een een potje voetbal gespeeld en onze kids mochten ook een balletje mee trappen. Neem zeker een kijkje in het paleis Dar-El-Batha of gluur binnen bij de Kariaouine-moskee. Deze moskee heeft plaats voor 20.000 mensen, maar helaas mag je als niet-moslim niet naar binnen.

De kastelen of borj rondom Fes Marokko zijn ook prima te bezoeken. Maak een deal met een chauffeur van een petit taxi en vraag of ze je rond willen rijden voor een half dagje.

Fes Marokko - autorijden

Dag 4 – Vertrek uit Fes – richting Errachidia

Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Wil je verder reizen richting het binnenland van Marokko en de woestijn, dan regelen wij een huurauto en ga je Slapen onder de sterren. Op je kameel slof je naar je bedoeïenentent en zie je ontelbaar veel sterren aan de heldere hemel. Wil je de zandduinen van Merzouga overslaan, reis dan door en ga Dwalen door de Dades. Samen met een gids maak je een wandeling door de Dades Vallei en klauter je over rotspartijen en door kloven.