Lekker weer?

Informatie over het klimaat en de beste reistijd van Marokko

Tijdens je reis met Riksja Family Marokko ga je met je gezin op pad met je eigen huurauto of het openbaar vervoer om de sfeer van het sprookje van 1001 nachten op te snuiven. Op deze pagina staan Marokko-bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Marokko-rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Marokko specialisten. Zij hebben veel reiservaring met hun eigen kinderen, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Marokko-reis met Riksja Family Marokko, neem dan gerust eerst even contact op.

Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van het weer in Marokko? Op deze pagina lees je hier alles over.

Het voor- en najaarkamelentocht Marokko

De beste periode om door Marokko te reizen is het voor- en najaar. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam want ze liggen overdag tussen de 24 en 30 graden. Doordat het niet al te warm is kun je overdag er op uit trekken om het land te ontdekken zonder dat de warmte je teveel wordt. Slenteren door de souks in de koningsstad Marrakech is dan ook prima te doen. ’s Avonds blijft het lang aangenaam waardoor je buiten op het terras, onder het genot van een berbers whiskey (muntthee), de gemaakt foto’s van die dag nog kunt bekijken.

Ook de actieve reiziger kan zijn hart in deze periode ophalen want een bezoek aan de woestijn, het ontdekken van een palmvallei of een trekking door het atlasgebergte is prima te doen.

Het is in deze periode ook goed vertoeven aan de kust met overdag temperaturen tussen de 22 en 27 graden. In Essaouira voelt het frisser aan vanwege de harde wind die er staat. Wil je nog echt even zonnebaden en zandkastelen bouwen, dan is Agadir een geschiktere afsluiter.

Essaouira-strand-zomerDe zomermaanden

In de zomermaanden juni, juli en augustus is het echt warm in Marokko. De temperaturen liggen in deze periode overdag rond de 40 graden maar uitschieters naar 50 graden zijn er ook, voornamelijk in het binnenland en in de koningssteden. We raden dan ook aan om, als het mogelijk is, in een ander periode door Marokko te reizen. Mocht je aan de zomervakantie gebonden zijn, dan kun je wel door Marokko reizen.

We raden je aan om in deze periode het aantal bezoeken aan de koningssteden Marrakech en Fes te beperken. De warmte blijft in deze steden erg hangen waardoor de verkoeling ver te zoeken is. De woestijn is vaak een hoogtepunt en kun je ook in deze periode bezoeken. Vanwege de hoge temperaturen vertrek je later in de middag zodat het niet heel erg heet meer is in de woestijn.

Verkoeling vind je in deze periode het beste in Essaouira. Vanwege de wind die er in dit plaatsje staat stijgt de temperatuur hier niet zo hard als in de rest van het land. Ook is in deze periode het weer in Agadir aangenaam, daar ligt de temperatuur rond de 30 a 35 graden.

 

De wintermaandenimlil voor marokko kids

In de wintermaanden kun je nog goed naar Marokko reizen. Het is niet zo warm als in andere Arabische landen zoals bijvoorbeeld Egypte, maar nog steeds aangenaam. De temperatuur schommelt overdag tussen de 20 en 16 graden. ’s Avonds kan het wel echt afkoelen, vooral in de woestijn en daarom is het handig om warme kleding in je koffer te stoppen.

De kust is in deze periode fris, de temperatuur komt niet boven de 20 graden uit. Wel kun je nog even uitwaaien aan de kust voordat je weer in het vliegtuig naar Nederland stapt.

marokko kledingtipsIk ga op reis en ik neem mee?

Kledingtips
Het weer in Marokko kan nogal verschillen. Zo kan het in de koningsstad Fes in maart 20 graden zijn en ligt de temperatuur in Marrakech in deze periode rond de 26 graden. In het voor en najaar is het dus verstandig om verschillende lagen kleding mee te nemen, zodat je op elke temperatuur voorbereid bent.

Wanneer je in de Marokkaanse zomer reist, neem dan katoenen kleren mee. Deze zijn niet zwaar en luchten lekker door. Mocht je de woestijn in gaan, draag overdag dan dunne kleding, maar neem voor ’s avonds ook iets warms mee.

Zoals bovenstaand staat beschreven kan het in de wintermaanden (december, januari en februari) kouder worden. Houd hier dan ook rekening mee door warme kleren mee te nemen. Een dikke trui en warme broek zijn geen overbodige luxe, zeker wanneer je de woestijn in gaat of als je een bergtocht gaat maken. Maar ook je zonnebril kan mee, want ondanks de lage temperaturen schijnt het zonnetje ook vaak.

marokko jongen sluier

Kids ontdekken Marokko

Vergeet ook niet je zwemkleding in te pakken. De bikkels nemen misschien wel een duik in de Atlantische Oceaan, maar anders is er bij verschillende accommodaties ook een zwembad aanwezig (onverwarmd). Altijd lekker om even een frisse duik te nemen.

Als je ook een wandeling gaat maken, zoals met onze bouwsteen ‘dwalen door de Dades‘, neem dan goede wandel/bergschoenen mee.

Uit respect voor de lokale bevolking, raden wij aan om niet in korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft zeker niet je lichaam te bedekken, een rok over de knie met een T-shirtje met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet uitdagend bij want de Marokkaanse bevolking is dit niet gewend. Je zal dan op die manier extra (wellicht ongewenste) aandacht krijgen. Kinderen kunnen prima in korte broek of rokjes lopen.

Temperaturen overzicht Marokko

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Fes
16
18
19
21
25
30
Marrakech
17
25
26
24
28
36
Woestijn
18
21
24
27
31
37
Essaouira
18
18
19
19
20
21
Agadir
20
22
22
22
24
26
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Fes
35
36
32
25
20
17
Marrakech
38
37
33
26
22
21
Woestijn
40
40
35
28
22
18
Essaouira
23
23
23
22
21
19
Agadir
27
26
27
26
23
20

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan