Marokko internetWeet je dat? Algemene informatie over Marokko

praktische reisinformatie Marokko –  vakantie tips en weetjes

Tijdsverschil: Gedurende onze zomer is het 1 uur vroeger in Marokko, in de winter is er geen tijdsverschil. Tijdens de Ramadan in de zomer wordt de klok weer vooruit gezet, zodat men minder lang hoeft te wachten om te mogen eten.
Bellen: Je kan met je eigen telefoon gewoon de opa’s en oma’s laten weten hoe het gaat, het netwerk is redelijk uitgebreid. Vraag even bij je provider na of je simkaart hiervoor geschikt is.
Internet: Ook in Marokko vind je veel internetcafe’s, die elk een ander tarief hanteren. De gemiddelde prijs is 10 Dirham (1 Euro) per uur. In de meeste accommodaties is er ook WIFI.
Voltage: Voltage is over het algemeen 220V. Je hebt dus geen aparte stekkers nodig voor het opladen van de fotocamera. In oudere gebouwen komt soms nog 110 Volt voor.
Shoppen: Winkels zijn van maandag t/m zaterdag open vanaf 08.30 tot 13.00 en van 14.30 tot 19.30 uur. Op zondag kun je rondneuzen op de traditionele markten. Deze zijn zeven dagen per week open van 08.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur.
Afdingen: Vooral voor souvenirs worden geen vaste prijzen gehanteerd. Kijk of er een echte onderhandelaar in je schuilt, doe een laag bod en kijk waar je op uit komt. Afdingen hoort er echt bij.

zandduinen MarokkoGeschiedenis in een notendop

Het koninkrijk Marokko ligt op het kruispunt van Europa en Afrika, en is met zijn prachtige cultuur en rijke geschiedenis een verbazingwekkend land. De oorspronkelijke bewoners zijn de Berbervolkeren. Deze stammen leefden ver uit elkaar wat het makkelijk maakte voor andere volken om binnen te vallen. Als eerste beproefde de Phoeniciërs hun geluk aan de kuststroken. Zij werden vervolgens door de Carthagiërs verslagen. De Carthagiërs vestigden handelsroutes en begonnen handel te drijven met de Berbervolken. Nadat de Romeinen Marokko binnen vielen veroverde uiteindelijk de arabieren het land en werd de Islam geïntroduceerd. In de eerste jaren van de twintigste eeuw waren het vooral de Europese landen die hun machtsinvloed wilden uitbreiden, in het bijzonder Frankrijk, die z’n belangen in Noord-Afrika wilde vergroten. In 1934 werd uiteindelijk heel Marokko onder Frans gezag gebracht. Na een periode van fel gewapend verzet van de Marokkanen werd pas op 2 maart 1956 Marokko onafhankelijk verklaard van Frankrijk. Op 23 juli 1999 overleed Koning Hassan II aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, die probeert het land gematigd te moderniseren.

kasbah kinderenVeiligheid

De situatie in Marokko is stabiel en je kunt dan ook nog steeds veilig door Marokko reizen. Wij werken met een goede lokale vertegenwoordiger die ons op de hoogte houdt van eventuele ontwikkelingen.

Reizen door Marokko is afwisselend en een echte beleving, ook als je bijvoorbeeld als ouder alleen met je kinderen op vakantie gaat. Vaak is het zelfs leuker met kids erbij. Marokkanen zijn zeer vriendelijk, gastvrij, behulpzaam en dol op kinderen. Onze kinderen hadden sneller contact met de lokale bevolking dan wij zelf. Om een robbertje te voetballen of samen zandkastelen te bouwen op het strand, hoef je elkaars taal helemaal niet te spreken… Net als op alle andere verre bestemmingen is het wel verstandig altijd te blijven nadenken en alert zijn. Ook in Marokko is het niet verstandig om midden in de nacht door de verlaten straatjes van de stad te gaan dwalen of waardevolle spullen in je hotelkamer achter te laten.

marokko etenEten

Marokko is het land van melk en honing. Abrikozen, vijgen en dadels groeien hier in overvloed en worden veel gebruikt in de lokale keuken. Eten in Marokko is in vergelijking met Nederland goedkoop omdat de meeste producten in eigen land verbouwd worden. Begin tijdens je vakantie in Marokko de dag met een uitgebreid ontbijt met rond zoetig brood met jam, een eitje met komijn en een ‘duizend-gaten’ pannekoekje. Standaard staat er een flesje olijfolie en grof zout op tafel wat Marokkanen overal overheen doen. Op je brood eet je sinaasappeljam, een hardgekookt eitje, schijfjes tomaten en witte kaas Stop overdag eens bij één van de heerlijk geurende eetstalletjes waar je een eenvoudig maar typisch Marokkaanse gerecht kan uitproberen. Is het druk met lokale mensen, dan is het eten er meestal erg goed. Probeer er wel op te letten dat alles vers is en goed doorbakken.

marokko zoetwarenDe hoofdmaaltijd is uitgebreid met lekker gekruide maar niet scherpe gerechten. Er wordt veel aandacht besteed aan het uiterlijk waardoor elke maaltijd er feestelijk uitziet. Met een accent op vrijdag. Dat is de heilige dag, waarop traditioneel couscous wordt gegeten, het nationale gerecht en één van de bekendste. Dit is een gestoomde griesmeel, op smaak gebracht met diverse kruiden, geserveerd met groenten, noten en rozijnen. Dit wordt overigens vaak gecombineerd met gestoofd vlees in een kruidige saus. Proef ook de tajines met bijvoorbeeld amandelen, uien en rundvlees. Een tajine is een aardewerk stoofpot waarin de smaak van het vlees of de vis, groenten en toegevoegde kruiden goed tot hun recht komen. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht. Aan de kust kan je verse vis krijgen zoals zalm, zeebaars en grote garnalen. Enkele gerechten die je op de kaart kan tegenkomen: harira (gebonden soep), djaja Mahamara (gegrilde kip gevuld met amandelen en rozijnen), mechoui (hele gegrilde lam) en brochettes (gegrilde vleesspiesjes). Marokkanen zijn verder dol op zoetigheden. In de soukhs en langs de weg kom je dan ook vele kraampjes tegen waar de verschillende snoeperijen te koop te zijn zoals beghrir (pannenkoekjes met honing), pastillas (plakjes bladerdeeg bestrooid met poedersuiker) of croissants gevuld met chocola. Na het eten van deze gebakjes heb je het idee dat je tanden uit je mond vallen maar wat een lekkernij.

Marokko colaDrinken

Het favorieten drankje van de Marokkanen is een glaasje verfrissende muntthee. De zwaar gesuikerde groene thee met muntbladeren wordt overal, altijd en door bijna iedereen gedronken. De groene theeblaadjes worden overgoten met kokend water waardoor de thee zwelt. Daarna gaat de munt en een brok suiker in de thee en wordt het in een glas gegoten waarbij de theepot hoog gehouden wordt. Naast thee vind je in Marokko ook frisdranken zoals cola en limonade. Let wel op dat ze het vruchtensap niet met leidingwater aanlengen. Probeer ook eens de amandelsap, dit is melk vermengd met gemalen amandelen. Je vind ook overal kraampjes waar ze vers geperste fruitsappen verkopen, lekker en heel goedkoop. Verder kan je overal flesjes water kopen, zorg er wel voor dat ze verzegeld zijn. Het water uit de kraan kun je namelijk beter niet drinken. Ook ijsklontjes kan je beter vermijden.

Marokko theeAlcohol

Marokko is een islamitisch land en zoals je wellicht weet drinken de meeste moslims uit geloofsoverwegingen geen alcohol. Probeer de lokale gebruiken zoveel mogelijk te respecteren door tijdens je gezinsvakantie in Marokko niet in het openbaar alcohol te drinken. Er wordt ook niet overal alcohol geschonken, op bepaalde plekken kun je dus een ‘nee’ verwachten als je om een verfrissend biertje vraagt. De meeste hotels en restaurants waar buitenlandse bezoekers komen, schenken echter wel alcohol en het is dan ook geen enkel probleem om één of meerdere alcoholische drankjes te nuttigen. De Marokkaanse wijn vinden wij een aanrader, verrassend lekker. Ook het lokale bier, Flag is goed drinkbaar, vooral als het lekker gekoeld is.

kleding-marokkoKleding

De ene dag van je vakantie in Marokko dwaal je door de wirwar van straatjes in Marrakech en de volgende dag rijd je op een kameel. Handig is het dan dat je kleding bij je hebt die je voor meerdere situaties van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een afritsbroek en een vestje. Denk ook aan een dunne sjaal. Deze is multifunctioneel; om je gezicht te beschermen tegen wind en zand of om over je hoofd te dragen tegen de felle zon. Neem altijd een petje mee. De zon kan ook in het voor- en najaar branden. Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in té korte rokjes of broeken en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft zeker niet je lichaam te bedekken, een rok over de knie met een T-shirtje met mouwtjes is prima voor vrouwen. De Marokkanen zijn, zeker buiten de toeristische gebieden, niet gewend aan blote schouders en erg strakke kleding. Gelukkig wordt er bijna nooit agressief gereageerd.

Marokko moskeeTaal en cultuur

De officiële taal in Marokko is het Arabisch. Dit wordt op scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. Daarnaast spreekt meer dan tachtig procent van de bevolking ook Frans. Nu zullen de meeste mensen geen Arabisch spreken, maar een klein woordje basis Frans lukt de meeste van ons nog wel. Spreek je helemaal geen Frans, ook dan is er nog geen man over boord, want het Engels begint steeds meer door te dringen al zal je wel gebruik moeten maken van wat handen- en voetenwerk. In de meeste van onze accommodaties is altijd wel iemand aanwezig die een beetje Engels spreekt, of verstaat, zolang je niet te snel praat.
Tijdens je vakantie met de kinderen door Marokko kom je op vele manieren in aanraking met het Islamitische geloof. Vanuit de vierkanten minaret van de moskee wordt 5 keer per dag opgeroepen tot gebed. In de straten zie je mannen in lange gewaden, ook wel djellaba’s genoemd en vrouwen die vaak sluiers en hoofddoeken dragen.

Ramadan
Vanuit het islamitisch geloof hebben de Marokkanen één vastenmaand, de Ramadan genoemd. Tijdens deze periode kan het gebeuren dat aan het einde van de dag de mensen in het hotel graag snel naar huis willen. Hun magen knorren en thuis wacht een feestmaaltijd als de zon eenmaal onder is. Soms zijn ook de openingstijden van winkels en bezienswaardigheden aangepast. Vaak is er in de avonduren na zonsondergang juist veel meer te beleven en zie je overal eettentjes verschijnen. Houd een beetje rekening met de Ramadan door overdag niet op straat uitgebreid te eten. De ramadan is zeker geen belemmering voor je vakantie en door de sfeer in de avond misschien juist een extra ervaring. In 2019 is de Ramadan van 05 mei tot ca. 04 juli. In 2020 is de Ramadan van 23 april tot ca. 23 mei.

 

Neem een kijkje bij onze individuele gezinsrondreizen in Marokko,
of ga naar het Riksja Family Marokko bouwstenen overzicht om zelf je Marokko vakantie samen te stellen.