Marokko familiereis - kids op kamelen

Rondreis 5: Le grand tour

Marokko familiereis van stad naar woestijn en strand

Rondreis 5: Le grand tour
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Marrakech – Ait Ben Haddou – woestijn –Taroudant – Essaouira - Marrakech
Reisduur: 14 dagen / 13 nachten
Reissom: € 770,- per volwassene
€ 568,- per kind
Huurauto: vanaf € 536,- per familieauto
o.b.v. 2 volw. + 2 kind. reizend in de zomervakantie
andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Vluchten: optioneel bij te boeken

Tijdens deze Marokko familiereis van 14 dagen combineer je de Marokkaanse cultuur met de indrukwekkende bergen, de grote lege woestijn en de verfrissende kust. Je start deze Marokko gezinsrondreis in de koningsstad Marrakech waar je samen met je kinderen kunt dwalen door de smalle straatjes van de souks op zoek naar de kruiden piramides. Dan reis je met je huurauto door het indrukwekkende atlasgebergte langs kasbahs en vruchtbare valleien en oases vol palmbomen naar de glooiende zandheuvels van de Sahara. Via het Anti-Atlas waar je slaapt in Taroudant reis je door naar het authentieke kustplaatsje Essaouira. In dit witte dorpje met blauwe luiken kan je shoppen in de oude medina maar ook genieten van zon, zee en strand. Tot slot verblijf je nog een nachtje in Marrakech voordat je weer terug naar huis vliegt. Je slaapt op bijzondere plekken zoals een unieke nacht onder sterren in de woestijn en een riad hotel in Marrakech.

Overnachten: 12 nachten in familiehotels, 1 nacht in een bedoeïnentent
Excursies: wandelen met ezeltjes in het Atlasgebergte, kamelentocht met gids in de woestijn, lunch thuis bij een Marokkaans gezin
Transport: transfer van en naar het vliegveld
Maaltijden: 13 x ontbijt, 1 x lunch, 1 x diner
  • intercontinentale vlucht

  • huurauto

  • excursies zelf te regelen, zoals; kasbah bekijken in Ait Ben Haddou, surfen in Essaouira

  • drankjes en overige maaltijden

Marokko familiereis - Marrakech kruidenDag 1 – Marrakech aankomst, transfer naar hotel

In de aankomsthal van Marrakech staat onze chauffeur je op te wachten en brengt je naar je hotel. In de lobby glimmen kleurrijk mozaïek tegeltjes aan de muren en branden sfeervolle Aladdin lampen. Plons na zo’n vliegreis in het zwembad en kom bij met een koud drankje zoals cola of gelijk in Marokkaanse sferen met een mierzoete muntthee.

Neem een petit taxi voor circa 2 euro naar het Djemnaa el Fna, het beroemde centrale plein. Hier vind je stalletjes met gekleurde doeken, glimmende lampen en allerlei kruiden. Het is net een openlucht theater met slang-bezwerende mannen, een opgedofte kameel en kinderen die behendig het lokale cola-hengel spel spelen. Rond 6 uur ’s avonds komt jong en oud, lokaal en toerist bij elkaar op het plein om samen te eten bij een van de eetstalletjes. Schuif aan een lange tafel en laat je door de kok adviseren.

Marokko familiereis - Marrakech kinderenDag 2 – Marrakech

Marrakech kan je prima op eigen gelegenheid ontdekken. Met een voet buiten de deur, ervaar je direct de bijzondere oosterse sfeer. Geuren en kleuren in alle varianten komen je tegemoet. Het aparte van Marrakech is dat het een stad is waar eigenlijk niet zo veel te zien is qua oude gebouwen of musea (al zijn de tropische tuinen en het bizarre kobalt blauwe huis van de Jardin Majorelle zeker de moeite waard). Marrakech is een stad die je beleefd. Direct aan het plein grenzen de souks, een wirwar van straatjes waar je werkelijk alles kunt kopen, van levende schildpadjes tot peperdure tapijten. Je kunt hier eindeloos drentelen en ‘shop till you drop’. Op het grote plein zie je hier en daar een verhalenverteller, een groepje muzikanten of slangenbezweerders. Vermoeide voeten gekregen? Een Caleche (koetsje met paard) rijd je voor nog geen 10 euro langs alle highlights van de stad.

marokko-reizen-kids-atlas-gebergteDag 3 – Marrakech – Atlasgebergte

Reistijd: ca. 1,5 uur

Na het ontbijt trek je de uitlopers van het Atlasgebergte in. Met onze ervaren gids en een pakezel wandel je langs kleine dorpen. Kinderen zwaaien vrolijk naar je, scharrelen kippen rond de bruine kleihuizen en bewerken pezige mannen het land. Onderweg tijdens deze gezinsrondreis Marokko picknick je onder een boom of in de schaduw van een huis. Muntthee wordt ingeschonken en brood met olijfdip en zoetigheden uitgestald. Als de kids moe zijn van het lopen, kunnen ze verder op de rug van de ezel. Na deze wandeling van ongeveer 2 uur kom je terug in je hotelletje in Marrakech. Plof moe en voldaan neer bij het zwembad of in een luie hangstoel. Heb je de puf niet meer om de drukte van de stad Marrakesh op te zoeken dan kun je op je gemak eten in het hotel. Wil je romantisch tijd met z’n tweetjes, dan kun je in één van de sfeervolle nisjes op je gemak wat drinken, babyfoon erbij terwijl de kids op bed liggen.

Marokko familiereis - Marokko huurautoDag 4 – Marrakech – Ait Benhaddou

Reistijd: ca. 5 uur

Vandaag haal je je auto op bij het verhuurstation. Onderweg kom je door kleine dorpen met lemen huisjes en haal je regelmatig een volgeladen ezelkar in. Je rijdt door groene palmoases terwijl je vaak nog besneeuwde toppen aan de horizon ziet. Via een bochtige bergpas kom je aan in Ait Benhaddou; een van de grootste kasbah’s in Marokko. Je logeert vanavond in een hotelletje gebouwd in Kasbahstijl; in dezelfde zandtinten en kleine ramen. Dit houdt de hitte buiten en zorgt voor een aangename temperatuur in je familiekamer. Vanaf je ligbed bij het zwembad kijk je uit over het dorp. Bestel bij het restaurant wat te knabbelen om rustig bij te komen van de lange rit van vandaag en plons in het verfrissende zwembad.

Marokko familiereis - kasbah Ait BenhaddouDag 5 – Ait Benhaddou

Na het ontbijt op het terras ga je op eigen gelegenheid de kasbah ontdekken. Om bij de kasbah te komen steek je het stroompje over. Bij laag water spring je van zandzak naar zandzak en sta je hoogstens tot je enkels in het langzaam stromende water. Staat het water wat hoger dan brengt een ezel je hoog en droog naar de andere kant.

Bij de lemen poort betaal je circa €1,- entree. Duik terug in de tijd en speel verstoppertje in de smalle stegen en poortjes. Kronkel omhoog naar het hoogste punt om uit te kijken op de kleihuizen aan de groene rivierbedding en beklim de stenen trap van een van de torens. De ‘opa’ van het dorp heeft ons uitgenodigd voor een kop thee, en een kijkje in zijn huis. Lopend vanuit de poort naar rechts kwamen wij rond lunchtijd uit bij restaurant Timlalt. Hier hebben wij lokale kefta gegeten, oftewel kruidige gehaktballetjes in peper met komijndip.

bord onderweg zagoraDag 6 – Ait Benhaddou – Ouarzazate – Zagora

Reistijd: ca. 3 uur

Na het ontbijt ga je weer op pad en rijd je in een half uurtje naar Ouarzazate. Hier kun je tanken, pinnen of wat te eten inslaan voor onderweg. Eenmaal weer onderweg verbreedt het dorre landschap zich en rijd je door een weids landschap. Na nog een uur begint één van de meest vruchtbare valleien van Marokko. Dit is de Draa Vallei met werkelijk miljoenen palmbomen, zover het oog kan rijken, echt bizar.

De poorten van Zagora verwelkomen je en over de stoffige straten rijd je door deze stad. Rechts bij de rotonde aan het einde van de hoofdstraat, kun je een kiekje maken bij het beroemde bord: “nog 52 dagen naar Timbouctou (per kameel)”. Je hotel is een kleine oase in de woestijnstad en wordt gerund door de vriendelijke Franse eigenaresse Brigitte.

woestijn zagora dromedarisDag 7 – Zagora – M’Hamid

Reistijd: ca. 3 uur (waarvan 1,5  uur per kameel

Na de lunch vertrek je richting de woestijn. Neem je dagrugzak mee met een warme trui, slaapspullen, toiletartikelen, zaklamp, petje en zonnebril. De rest van je bagage laat je achter in het hotel, veilig in een afgesloten ruimte. Je kunt frisdrank meenemen als je iets anders dan water en thee drinkt. Aan de rand van de Sahara staat je kameel geduldig op je te wachten. Kinderen gaan alleen, ze kunnen zich goed vasthouden en de kameel loopt op z’n dooie gemakje. De allerkleinsten gaan voorop bij de ouders. Voor je opstapt kan de gids een tulbanddoek om je hoofd te knopen. Erg prettig tegen de hitte van de zon en het opwaaiende stof. Eenmaal onderweg slof je als een bedoeïen door de immense woestijn.

marokko woestijn kampvuurNa ongeveer 1,5 uur hobbelen, kom je aan bij je bivouac, het tentenkamp midden in de woestijn. Leg bij aankomst alvast je slaapspullen klaar, dan hoef je dat straks in het donker niet meer te doen. Ondertussen pruttelt een theepotje boven het kampvuur en zit je echt in de ‘middle of nowhere’. Beklim een nabij gelegen zandduin vlak voor zonsondergang en ga er lekker voor zitten om de oranje bol te zien zakken…

De kamelenjongens zijn ondertussen begonnen met het maken van een traditionele maaltijd met gestoofde groenten, kip of lam en honinghapjes. Na het eten pakken de jongens vaak hun trommels en zingen bij het kampvuur. Je slaapt in de tent op een matras. Is het nog lekkere buiten, leg dan je matras op het nog warme zand en tel de duizenden fonkelende sterren voordat je in slaap valt. In de wintermaanden kan het ’s nachts flink afkoelen en is de tent aangenaam warm.

Marokko familiereis - kinderen in de woestijnDag 8 – M’Hamid – Zagora

Reistijd: ca. 3 uur (waarvan 1,5  uur per kameel)

Sta voor dag en dauw op om wakker te worden met de zonsopgang. Klim weer de duin op of nestel je op een van de zachte matrassen bij het kamp om met een muntthee rustig wakker te worden. Het is muisstil en met een beetje geluk zie je een woestijnvosje wegschieten. Zodra de zon boven de horizon is stijgt de temperatuur snel. Je ontbijt bestaat uit broodjes, ei, vers fruit, dadels, vijgen en olijven. Ook neemt de gids vaak een soort van notenspread (Marokkaanse pindakaas) en jam mee.

Na het ontbijt klim je op je kameel en slof je weer door het zachte zand. Na zo’n 1,5 uur als een koning op de kameel gezeten te hebben kom je aan bij de auto. Stijg af en geef je kameel nog een dikke knuffel voordat je met de auto terugrijdt naar Zagora waar je tegen lunchtijd aankomt. Je slaapt weer in hetzelfde hotelletje als voor de kamelentrip. Pak je bagage vanuit de bagageruimte en neem een frisse douche. Of spring in het zwembad en zwem het stof eraf. ’s Middags kun je in de palmentuin relaxen of het stadje nog even ingaan.

straat taroudantDag 9 – Zagora – Taroudant

Reistijd: ca. 6 uur

Na het ontbijt stap je de auto in. Je zet vandaag koers richting de kust, maar komt daar nog niet vandaag aan. Het is minimaal twee dagen reizen en we hebben daarom een overnachting in Taroudant ingepland. Ook dit is al een lange dag van ongeveer zes uur. Wil je het tempo lager leggen, dan plannen we halverwege gewoon nog een extra nachtje voor je in.

In de middag kom je aan bij je riad in de ommuurde stad. Het leukste in Taroudant zijn de twee pleintjes, Place Assarag en Place Talmoklate met daar tussenin de Arabische souks, waar je alles kunt kopen. Zo rond zonsondergang begint het te bruisen en komen alle locals richting de pleintjes en de souks. Je proeft hier het echte Marokko.

Marokko familiereis - Essaouira blauwe bootjesDag 10 – Taroudant – Essaouira

Reistijd: ca. 4 uur

Na het ontbijt en het laatste kopje thee vervolg je de reis richting het noorden. Je rijdt over bochtige wegen en via kleine dorpjes dwars door het anti-Atlas gebergte. Het is heerlijk om na de berglucht te genieten van de frisse zeelucht. Essaouira is een kleine authentieke vissersplaats tussen Casablanca en Agadir, waar de wind altijd waait. In het kleine vissersdorp Essaouira doe je alles relaxt, net als de lokale bevolking. In de haven zie je de houten vissersboten binnen komen met vers gevangen vis en in de witte steegjes met blauwe luiken struin je langs de kunstenaarsgaleries. Voor ons is Essaouira de leukste plek in Marokko om je reis mee af te sluiten. Je overnacht in een hotel met zwembad, vlakbij zee en op 15 minuten lopen van de medina.

Marokko familiereis - Essaouira pleinDag 11 – 13 Essaouira – lunchen bij een lokaal gezin en vrije tijd

Ben je een zonaanbidder, loop dan richting de haven, ga bij de poort links en zie het mooie brede zandstrand naar je lonken. Bij de parasols kun je een strandbed huren. Door de altijd waaiende wind is het een paradijs voor wind- en kitesurfers. Je kunt bij één van de surfshops materiaal huren en eventueel ook lessen nemen. De dag na aankomst ga je lunchen bij een lokaal gezin. Voor jou dé manier om echt contact te leggen. Een ervaring die je gegarandeerd lang bijblijft.

Ben je niet echt een strandliefhebber ga dan zeker even de stad in. Het straatbeeld is een gezellige mix van westerse bezoekers en de voornamelijk lokale mensen die op de souks hun boodschappen doen. Je kunt eindeloos dwalen door de kleine straten. Een walhalla als je van het snuffelen naar souvenirs houdt. Essaouira is het centrum voor lokale muziek en kunst. Je ziet hier dan ook net even wat andere spullen dan in bijvoorbeeld Fes of Marrakech.

luxe-marrakechDag 13 Essaouira – Marrakech

Reistijd: ca. 3 uur

Aangezien je vanuit Essaouira niet terug kunt vliegen, plannen we nog een laatste nacht in Marrakech voor je in. Indien je een avondvlucht hebt, kun je ook een extra nachtje in Essaouira blijven. Je levert dan je huurauto in op de luchthaven van Marrakech. Ook is het mogelijk om vanaf Agadir terug te vliegen.

Terug in Marrakech lever je je huurauto in en slaap je weer in ons familiehotel met zwembad. Maar je kunt ook kiezen voor een laatste nacht in een riad met een klein zwembadje, midden in de medina. Kleine paleisjes, kleurrijke poefjes en mozaïeken aan de muur. Aangezien ze in de medina liggen zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand. Daarnaast kun je nog even relaxen in de binnentuin of op het dakterras. Wil je graag overnachten in onze special stay, geef dit dan aan bij je reisplan

marrakech eettentjeDag 14 Marrakech – naar huis

Vandaag zit deze rondreis van en naar Marrakech erop en is het weer tijd om terug te vliegen naar Nederland en afscheid te nemen van Marokko. Uiteraard regelen we een airport transfer voor je. Het is ongeveer twintig minuten rijden naar de luchthaven vanwaar het drie uur vliegen is voordat je aankomt op Nederlandse bodem. Als je weer thuis bent zijn we uiteraard erg benieuwd naar je Marokko reiservaring en we vinden het altijd leuk om een mailtje te ontvangen met je belevingen tijdens je Marokko rondreis met kinderen.

Heb je nog vragen over deze Marokko familie vakantie, stuur ons een mailtje op info@marokkokids.nl of bel ons op 071- 8910152. Je kunt deze Marokko rondreis ook al direct boeken via Mijn reisplan.

Vliegtickets nodig?

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Zo weet je zeker dat je vluchten aansluiten
op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit
regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen